Attilâ İlhan - Bilim Sanat Kültür Vakfı

ATTİLÂ İLHAN “EDEBİYAT BULUŞMALARI” İLE ANILDI

15 Haziran 1925 tarihinde dünyaya gelen şair, romancı, deneme yazarı, senarist ve düşünür Attilâ İlhan, Şişli Belediyesi ile Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı tarafından Nazım Hikmet Kültür Sanat Evi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı.
Attilâ İlhan Edebiyat Buluşmaları isimli etkinlikte bir araya gelen sanatseverler, iki oturumluk panel ve Attilâ İlhan hakkındaki belgesel gösterimleriyle edebiyat dolu bir gece geçirdi. “Attilâ İlhan ve Sanat” başlıklı ilk oturumun konuşmacıları Gülten Dayıoğlu, Nedret Çatay, Metin Celal ve Dr. Çilem Tercüman olurken “Dijital Dünyadaki Gelişmelerin Edebiyata Etkisi” başlıklı ikinci oturumda ise Prof.Dr.Seval Şahin, Haydar Ergülen, Nilay Özer ve Doç.Dr.Didem A.Büyükarman yer aldı.

Genel koordinatörlüğünü Prof.Dr.Yakup Çelik’in üstlendiği gecede Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı Başkanı Zehra Solmaz Özilhan da birer konuşma gerçekleştirdi.

“Kendisine danışan hiçbir genci geri çevirmez, mutlaka onlarla ilgilenirdi”

Attilâ İlhan’la olan anılarını izleyicilere aktaran ünlü yazar Gülten Dayıoğlu, özellikle İlhan’ın Ankara’da Bilgi Yayınevi’nde çalıştığı sıralarda kendisiyle olan hatıralarını aktardı. Dayıoğlu şunları söyledi: “Yayınevine gençler gelir ve kapıyı çalarak içeriye girerlerdi. Kimse çekinmez, insanlar o odaya kimi zaman sohbet etmeye kimi zaman da yeni yazdığı bir eseri Attilâ İlhan’a okutmaya gelirdi. Attilâ İlhan da kendisine danışan hiçbir genci geri çevirmez ya da geçiştirmezdi. Mutlaka onun isteğini yerine getirir, kendisi çözemiyorsa bir yakınını devreye sokarak gençlere yardım ederdi. Benim yazarlık serüvenimde de beni ilk onaylayan, yazar olmama vesile olan isimlerdendir. Attilâ İlhan gibi isimler bugün burada bu kadar insanla hâlâ adından bahsettirebiliyorsa bu gibi kişiler hâlâ yaşıyor ve aramızda demektir.”

“Hayat, son saniyeye kadar bir merak ve gelişim fırsatıdır”

Gecede konuşan Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı Başkanı Zehra Solmaz Özilhan, gençlerin içlerindeki merak ve keşif duygusunu hiçbir zaman yitirmemelerini, hayatın herkes için bir merak ve gelişim fırsatı olduğunu, merakın yer almadığı bir yaşamın eksik kalacağını dile getirdi. Bu etkinliği birlikte düzenledikleri Şişli Belediyesi’ne de teşekkür eden Özilhan, İstanbul gibi kadim bir şehrin, değerlerine sahip çıktığını görmenin umudu yeşertmek adına çok sevindirici olduğunu belirtti.