10 Ekim 2005 tarihinde aramızdan ayrılan şair, romancı, deneme yazarı, senarist ve düşünür Attilâ İlhan, dün akşam Kadıköy Belediyesi ile Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı.
Attilâ İlhan’ın sevenlerinin büyük ilgi gösterdiği gecede, sahneye ilk olarak şairin düşünce dünyasını değerlendirmek üzere İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre çıktı. Doç. Dr. Emre konuşmasında, “Eğer bir gün Türkiye’de sol hareket yeniden yükselişe geçerse bunda Attilâ İlhan’ın çok önemli bir rolü olacak” ifadelerine yer verdi.
“Attilâ İlhan, entelektüalite ve toplumculuğu dengelemede fevkalade usta olan, bu bir araya gelmesi zor iki ucu birleştiren ender şairlerden biridir” diyen şair Baki Ayhan T., onun şiir evrenini irdeledi. Daha çok şair kimliğiyle bilinen Attilâ İlhan’ın her yönüyle ele alındığı törende, İlhan’ın ilk eşi olan yönetmen Biket İlhan ise onun sinemacı kişiliği üzerine konuştu.
Selim İleri: ‘Edebiyatta varlık sebebimdir’
"Nam-ı Diğer Kaptan / Attilâ İlhan’ı Dinledim” adlı nehir söyleşi kitabının yazarı ve aynı zamanda Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Roman Jürisi Başkanı olan Selim İleri, romancı Attilâ İlhan’ı değerlendirmek üzere sahneye çıkıp, duygusal bir konuşma yaptı. İleri, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Attilâ İlhan benim edebiyatta varlık sebebim. Onun çok büyük bir hayranıydım hep. İlhan dünü anlatır gibi görünerek hep bugünü anlatan, şimdiye dair sorunlarımızı işaret etmeye çalışan, bizi bugüne dair aydınlatmaya çalışan bir aydındı.”
Anma gecesi Attilâ İlhan’ın yeğeni, sanatçı Kerem Alışık, Tilbe Saran ile Hakan Meriçliler’in şiir performansları ve Dilek Türkan’ın seslendirdiği Attilâ İlhan şiirlerinden bestelenmiş şarkılarla son buldu.
Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı Hakkında
Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın amacı, bilim, sanat ve kültür konularında faaliyetlerde bulunmak, evrensel ve ulusal bilim, sanat ve kültüre katkıda bulunmak suretiyle ülkemizin bilim, sanat ve kültür alanında gelişmesine yardımcı olmak ve Attilâ İlhan’ın sanatının, eserlerinin ve fikirlerinin gelecek kuşaklara yaygın bir biçimde aktarılması için çaba sarf etmektir.