Attilâ İlhan - Bilim Sanat Kültür Vakfı

Şoven milliyetçiliğe kaymamak senin elinde

Şoven milliyetçiliğe kaymak kaymamak senin elinde. Ben sana onu söyleyeyim. Bizde Kurtuluş Savaşı Türkçülerin bir kanadı tarafından yapılmış. Mustafa Kemal Paşa da Türkçüdür, etrafındakiler de Türkçüdür. Fatih Bey bile Türkçüdür. Peki niye onlar bir ırkçılığa düşmediler de “Bütün Türk toprakları üzerinde yaşayan herkes Türk’tür, bu ülkenin vatandaşıdır” dediler. Çok rahat düşebilirlerdi. Çünkü içeride bir sürü gavur vardı. Asla böyle bir şey yapmadılar, söylemediler. Tam tersine, tam bir eşitlik yapılmaya çalışıldı.
“2. Dünya Savaşı’nda ırkçı ‘Turancı’ hareket. İkincisi de soğuk savaş sırasında ‘Ülkücü’ hareket. Birincisinin arkasında Almanya var. İkincisinin arkasında ABD var.”

Şimdi bu bir defa Asya’nın yapısında yok. Böyle bir şey yapmıyor. O mânâda şovenlik yok bizde. Bizde iki defa Türkçü hareketin içinde bu görünüyor. 2. Dünya Savaşı’nda ırkçı ‘Turancı’ hareket. İkincisi de soğuk savaş sırasında ‘Ülkücü’ hareket. Birincisinin arkasında Almanya var. İkincisinin arkasında ABD var. Konuyu bir kurcalayın verdikleri paraya kadar buluyorsunuz. Birtakım gençlerin akıllarını çeliyorlar. Türkiye’nin içinde bu olayların çıkması işlerine geliyor. Türkiye’de genelde Türkçü’yle Kemalist’in, bilmem kimle bilmem kimin çatışması işlerine geliyor. O yüzden “Bir Millet Uyanıyor” diyorum. Yani uyandık, bizi bunlarla dönüştüremezsiniz.

NTVMSNBC 2005